FORT RAMMEKENS OPENT DE POORT VOOR EEN NIEUW SEIZOEN
Bezoek het oudste zeefort van West-Europa (1547)

Vanaf zaterdag 31 maart tot en met zondag 28 oktober 2012 is fort Rammekens weer geopend. Ga terug in de tijd en ontdek de groene oase op Walcheren waar historie, cultuur en natuur samenkomen.

Het goed bewaarde fort, dat zich vlakbij Vlissingen bevindt, laat de geschiedenis herleven. Het fort bestaat uit een aantal eeuwenoude ruimtes: de zogenaamde kazematten. Hierin zijn diverse exposities te zien. Zo is er een vaste expositie over de geschiedenis van het fort. Ook wordt er een film vertoond over de inundatie (onderwaterzetting) bij de bevrijding van Walcheren door de geallieerden in 1944.

Unieke natuur
Fort Rammekens ligt in een bijzonder natuurgebied, dat ontstaan is door die inundatie. Naast de bewogen geschiedenis biedt de omgeving unieke flora en fauna. Het fraaie bosgebied Rammekenshoek is een heerlijke plek om te wandelen. Aan dit enige schor van Walcheren groeien aan de rand zeekraal, lamsoor en zeeweegbree. De zilte geur van het schor trekt niet alleen mensen maar ook tal van vogels.

Eenmans-onderzeeër
In fort Rammekens is een eenmansonderzeeboot van het type Biber te zien. Dit bijzondere vaartuig  behoorde tot de zogenaamde Duitse Kleinkampfmittel (kleine gevechtsmiddelen), die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden ingezet als geheim wapen tegen het vijandige scheepvaartverkeer op de Westerschelde. De Biber is gerestaureerd door enthousiaste vrijwilligers van de Vrienden van het muZEEum. Wie de kleine cockpit ziet kan zich een voorstelling maken van de benauwde omstandigheden van de bestuurder, die moederziel alleen naar zee werd gestuurd.

Laat u rondleiden
Samen met een vakkundige gids van het IVN kunt u wandelen in en rond fort Rammekens. U wordt dan rondgeleid rond door het historische fort en het unieke bos- en natuurgebied. Met de gids ontdekt u de bijzondere natuur en geschiedenis nog beter. De vaste rondleidingen in 2012 vinden plaats elke dinsdagavond van 19 juni t/m 28 augustus om 19.30 uur en elke zondagmiddag van 3 juni t/m 30 september om 14.00 uur. Het is ook mogelijk om voor groepen op andere dagen een rondleiding te boeken. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het hele fort af te huren. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft, een personeelsbijeenkomst of zelfs een kinderfeest. Neem hiervoor contact op met het muZEEum in Vlissingen.

Restauratie
Het fort wordt in de periode 2012/2013 gerestaureerd. Dit is mogelijk door subsidies van het ministerie van OCW, de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen, Zeeland Seaports en Staatsbosbeheer. Vanaf maart 2012 zullen de werkzaamheden echt zichtbaar worden. Tijdens de restauratie blijft het fort geopend en ook rondleidingen kunnen gewoon doorgaan. Wel kunnen delen van het fort tijdelijk worden afgesloten en moet er rekening worden gehouden met beperkingen.

Bezoekersinformatie
U vindt het fort aan de Rammekensweg bij Ritthem, ten oosten van Vlissingen. Het fort is van 31 maart tot en met 28 oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. Het fort wordt in de periode 2012/2013 gerestaureerd. Tijdens de restauratie blijft het fort geopend en ook de rondleidingen gaan gewoon door. Wel moet er rekening worden gehouden met beperkingen.

Fort Rammekens is een samenwerkingsproject van Staatsbosbeheer en het muZEEum. Wilt u meer informatie over fort Rammekens en alle activiteiten? Kijk dan op de website www.fortrammekens.nl. Voor meer informatie of reserveringen kunt u contact opnemen met het muZEEum: telefoon 0118-41 24 98.

Share This
× Hoe kunnen we je helpen? Available from 08:00 to 21:00